21 Aralık 2016 Çarşamba

Perspektif 
-Tek nokta kaçışı perspektif
Perspektif çoğu kişinin merak ettiği ve öğrenmek istediği bir çizim yöntemidir. Benim de çok ilgimi çekmiştir. Bakış açısıyla ve görmekle ilgilidir yani uzaktaki küçük yakındaki büyük gözükür olayını kafanıza yerleştirmelisiniz. Bu işlemi genellikle mimarlar kullanıyor. Evlerde ve dekorasyonlarda
Tek nokta pespektif de tek bir kaçış noktası vardır. Bu arada görsel ve video anlatım sitelerini de aşağıya bırakacağım ama ilk önce yazıyı okumanızda fayda var sonra çizmeye başlarsınız. Bu yöntem iç mekan perspektif anlatımlarında kullanılır. 
Bir ölçek seçilir. Resim düzlemi çizilir. Köşelerden eşit aralıklarla dört kenar eşit parçalara ayrılır. Sonra göz hizasında ufuk çizgisi çekilir. Ufuk çizgisi üerinde, resim çerçecesi dışında bir çapraz nokta yerleştiriir. Bu noktanın kaçma noktasına olan mesafesi, gözlemcinin resim düzlemine olan uzaklığını temsil eder. Bu noktayı karşı köşeye birleştiren doğrunun ışınsal çizgileri kestiği nokta derinliği belirler. 


https://www.youtube.com/watch?v=lEj6yD8mZaY     Bu videoyu izleyip farklı çizimler deneyebilirsiniz.

-Çift Nokta Kaçışlı Perspektif Çizim 
Bunda da yine iki kesişim noktası mevcut. Bu noktalar simetrik olarak alınır ve ön plandaki diagonellerin genişliklerine göre eşit aralıklarla alınan noktalar birleştiriler. Kesişme noktalarının birleşmesinden elde edilen paralelle ayrıca resim düzlemi ile açı yapmayan karelerin çizilmesinde gerekli olan noktaları sağlamış olur.
Teorisi karışık farkındayım ama aşağıya yazdığım video görselleriyle daha net anlayacaksınız. 
https://www.youtube.com/watch?v=bCXCpaCr0-4&t=1855s



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder