3 Kasım 2016 Perşembe

Karakalem Portre Çizmek 2

Bir önceki yazıda da gördüğümüz gibi yüzdeki organları tek tek çizmek çok zor bi iş değil. Asıl zor olan bunları bir bütün olarak sergilemek. Bu yazıda da ben portre çizmeyi nasıl öğrendiysem sizlerle bilgilerimi paylaşacağım ayrıca ilk çizdiğim portreleri de yazının sonuna ekleyeceğim.

-Oranlar İle Kafa Şekline Başlamak
Her insan kafası ayrı ölçüye sahiptir bunu biliyoruz. Ama sizler direk karşınıza birini alıp portresini çizmeyeceğinize göre ilk önce kabul görmüş oralarla yapılan portreleri çizeceksiniz.


Fotoğraflarda da gördüğümüz gibi eşit bölünmüş parçalar hakim. Aslında işin çok matematiğine girmek istemiyorum çünkü kafa karışıklığına neden oluyor. İnsanlar gördüğünü çizerse zaten orantı ortaya çıkacaktır. Kafa şeklini daha iyi anlamak ve açıları görmek için altta paylaştığım resim gerçekten çok yararlı. Ben bu şekilde resimlerde adım adım giderek öğrendim.


Bu eskizleri sürekli tekrarladıkça size de artık basit gelmeye başlayacaktır. 

- Perspektif olarak bakmak
Perspektif çizmek gerçekten zor bir iş ve benim hiç sevmediğim bir iş. Çok fazla dikkat çok fazla milim oynamalar ve çok fazla ayrıntı.. Sevmesem de çizmeye çalışıyorum tabiki çünkü resim bu şekilde gelişir. Hemde perspektif sadece portrede değil her resimde karşınıza çıkacaktır. Altta paylaştığım ise size yardımcı olacaktır.



Yüzdeki kaslar çok fazla hareket eder ve her an farklı şekillerde gözükürler. En basitinden her açıdan fotoğraf çekildiğinizde farklı resimlerin ortaya çıkması gibi..
-Gölge ve ışık ile portre
Yine karakalemin en önemli püf noktası; gölge ve ışık..
Bir şeye canlılık vermek istiyorsanız bunu yapmak zorundasınız. Gölgesiz ve ışıksız bir portre çizerseniz bu daha çok çizgi film karakterlerine benzer. Ancak ışık ve gölgeyi ne kadar iyi kullanırsanız o kadar gerçekçi resimler ortaya çıkartırsınız.


Resimde gördüğünüz tonlama 5 aşamadan oluşuyor. 3. aşamadan 4. aşamaya fotoğraftaki kadar kolay gelemeyebilirsiniz. Çünkü ilk çizdiğinizde bu kadar gerçekçi olmayacaktır. 
Alın ortası her zaman parlak görünür yanlar ise biraz daha koyu. Göz yuvaları her zaman koyudur. Göz bebeği çevresi hiçbir zaman bembeyaz değil buna dikkat edilmeli.



4. aşamalar sizi zorluyor ise sizlerle kendi ilk çizimlerimi paylaşacağım. Ben bu şekilde aşamalı öğrenmemiştim direk elime portre verildi ve dene dendi. Basit portrelerdi elbette ama ilk defa çizen biri için oranları tutturmak zor olabiliyor.Paylaşacağım resimler az tonlamalı resimler olduğu için kolayca çizebilirsiniz.



İlk yazımda bahsettiğim kitapta bu çizimler mevcut. Eğer elinizde var ise oradan bakarak çizebilirsiniz. 







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder