29 Aralık 2016 Perşembe

Yağlı Boya Hikayem ve İlk Tablolarım

Hayatıma geç girdiği için üzüldüğüm konulardan bir tanesi. Ama geç olsun güç olmasın değil mi?
Yağlı boya şu sıralar beni en çok mutlu eden hobim, yani o karakalem kursuyla karşılaşmasaydım gerçekten bir yanım eksik kalırmış.
Karakalem yapmayı çok seviyordum ama kursta hocamız yağlı boyadan bahsedince direk heyecanlanmıştım. Resmen karakalem bitse de yağlı boyaya geçsem dire çırpınıyordum. Nihayet karakalem maceram bitti ve yağlı boyaya geçtim. Hocamın yardımıyla ilk tablom olan eller tablomla başlamıştım. 50x70 boyut tuvalle başladım. İlk başlarda 50x70 aşırı büyük hocam be yapamam dedim ama şimdilerde 100x70 küçük daha büyük istiyorum dediğim zamanlara geldi. :))
Boyalarla tanıştım, en önemlisi renk karışımlarından, ton tutturmaları öğrendim. Bu konu en önemli konulardan kesinlikle ama yapa yapa öğrenilecek bir şey olduğunu düşünüyorum. Fırçalarla tanıştım, kesik fırçaların netliliğiyle kedi dilinin rahatlığıyla.

1
2
34

5

Bunlardan en zorlandığım 4 ve 5 numara oldu, gerçekten geçişli resimler aşırı derecede zorladı beni. Artık bir süreden sonra kolunuzu hissetmiyorsunuz.:) 
İlk resmim Tanrı'nın Eli tablosu hocamla beraber seçtiğimiz için sanırım biraz daha yapabileceğim bir şey seçtik ve çok zorlanmadım, ama ben gittikçe zor resimlere kayınca süre de uzadı. 
Ama bende hepsinin yeri apayrıdır. Herbirinde farklı bir şey öğrendim farklı şeyler yaşadım. O son boyayacağınız yer kaldığında size mutluluğu anlatamam. Başarmışlık hissi sanırım herşeye değer. 

21 Aralık 2016 Çarşamba

Perspektif 
-Tek nokta kaçışı perspektif
Perspektif çoğu kişinin merak ettiği ve öğrenmek istediği bir çizim yöntemidir. Benim de çok ilgimi çekmiştir. Bakış açısıyla ve görmekle ilgilidir yani uzaktaki küçük yakındaki büyük gözükür olayını kafanıza yerleştirmelisiniz. Bu işlemi genellikle mimarlar kullanıyor. Evlerde ve dekorasyonlarda
Tek nokta pespektif de tek bir kaçış noktası vardır. Bu arada görsel ve video anlatım sitelerini de aşağıya bırakacağım ama ilk önce yazıyı okumanızda fayda var sonra çizmeye başlarsınız. Bu yöntem iç mekan perspektif anlatımlarında kullanılır. 
Bir ölçek seçilir. Resim düzlemi çizilir. Köşelerden eşit aralıklarla dört kenar eşit parçalara ayrılır. Sonra göz hizasında ufuk çizgisi çekilir. Ufuk çizgisi üerinde, resim çerçecesi dışında bir çapraz nokta yerleştiriir. Bu noktanın kaçma noktasına olan mesafesi, gözlemcinin resim düzlemine olan uzaklığını temsil eder. Bu noktayı karşı köşeye birleştiren doğrunun ışınsal çizgileri kestiği nokta derinliği belirler. 


https://www.youtube.com/watch?v=lEj6yD8mZaY     Bu videoyu izleyip farklı çizimler deneyebilirsiniz.

-Çift Nokta Kaçışlı Perspektif Çizim 
Bunda da yine iki kesişim noktası mevcut. Bu noktalar simetrik olarak alınır ve ön plandaki diagonellerin genişliklerine göre eşit aralıklarla alınan noktalar birleştiriler. Kesişme noktalarının birleşmesinden elde edilen paralelle ayrıca resim düzlemi ile açı yapmayan karelerin çizilmesinde gerekli olan noktaları sağlamış olur.
Teorisi karışık farkındayım ama aşağıya yazdığım video görselleriyle daha net anlayacaksınız. 
https://www.youtube.com/watch?v=bCXCpaCr0-4&t=1855s