21 Kasım 2016 Pazartesi

'El Çizersen Herşeyi Çizersin'

Çizim kursuna yağlı boya için başlamamıştım. Ama hocamızın ilk hedefi bize karakalem tekniklerini öğretip bizleri çizer hale getirdikten sonra yağlı boyaya geçiş yapmaktı. Yağlı boya hakkında en ufak fikrim bile yokken şuan bu kadar aşığı olmamı gerçekten bende pek anlamlandıramıyorum. 
Kursta karakalemde el ve ayak çizimlerine geçtiğimizde açıkcası pek ilgimi çekmedi. Hocamız herkese el fotoğrafı olan kağıtlar dağıttı ve çizmemiz istendi. Verilen kağıdın aynısını çizdim ve baya eğlenceli geldi. Kurs hocam da çizimimi gördükten sonra bana 'el çizersen herşeyi çizersin' demişti. Zaten yağlı boyaya ilk geçişimde o eller sayesinde oldu. En altta onu da paylaşıyor olacağım. Şimdi sizler içinde hem kendi çizdiğim ilk elleri ve farklı açılardan çizebileceğiniz elleri paylaşacağım. 

-İlk önce daha az gölgeli eller
İlk önce el kalıbını çizmeyi öğrenin. Fotoğraflar sizlere çok yardımcı olur ama daha basit bir yöntem var: kendi eliniz. Kendi elinize bakıp çizebilirsiniz...

-Bir şeyler tutan eler
Böylece yalnızca el çizmiş olmazsınız, elleri nesnelerle birleştirin. 

-Eller ile İlk Yağlı Boya Tablom

El çizimimi geliştirdikten sonra hocamın önerisiyle yağlı boyaya başladım. Bir anda kalemden fırçaya geçiş yaptım. Elleri iyi çizdiğim için ilk tablomda tabiki Michelangelo'nun 'Tanrının Yaratılışı'  tablosundaki eller oldu. Demet yavaş başlasaydın keşke biraz diyebilirsiniz bende öyle dedim çünkü. Ama ilk tablomu kendi yaratıcılığıma bırakmak daha kötü sonuçlanabilirdi benim için. Tuval üzerine elleri çizip boyamak çok da zorlamaz beni diye düşündüm ve başladım çizmeye. Asıl keyifli kısmı tabiki boyamak oldu benim için. Bu kadar keyif aldığım bir şeyi gerçekten daha önce yapmamıştım ve bu tablodan sonra karar verdimki yağlı boyayı asla bırakmam. 
Renk tonları en zor kısım oldu benim için çünkü her kısım farklı renk ve bir rengi tutturmak öyle kolay bir şey değil. Bir de fotoğrafa bağlı olduğunuz için onunla aynı renkleri tutturmak gerçekten zor. 

Yukarıdaki resimde ilk katı boyanmış hali alttaki resim ise ikinci katı boyanmış ve gölgeler daha yoğun verilmiş son hali.
Yağlı boya maceramı ve öğrendiğim herşeyi sizlerlerle 'Yağlı Boya' başlıklı yazımda paylaşıyor olacağım. Kendinize iyi bakın...











Mimik Çizimi

Yine zor kısımlardan bir tanesi.. İfadesiz ya da sadece gülümseyen yüzleri çizmek daha basit gelir her zaman bana. Çünkü orantılıdır ve simetriktir. Tavsiyem fotoğraflardan çalışmanız ya da yakınınızdaki birinden mimik hareketleri size yapmasını isteyin. 

-Daha büyük ve anlaşılır fotoğraflarla başlayın.
Ben en basitinden ve anlaşılır olandan zora doğru giderim hep. Tabi bazen  direk en zorundan başladığım da oldu. Deneyin ben denemiştim ve benzetiyorsanız ne mutlu size. 
Altta paylaştığım resim oldukça büyük ve yan profil bu yüzden sizleri fazla zorlamaz.  


- Bir kaç farklı mimiği aynı kişide çizmek
Kişiyi hem gülerken hem ağlarken hem de sinirliyken çizmeyi denerseniz her seferinde daha iyi çizersiniz.










3 Kasım 2016 Perşembe

Karakalem Portre Çizmek 2

Bir önceki yazıda da gördüğümüz gibi yüzdeki organları tek tek çizmek çok zor bi iş değil. Asıl zor olan bunları bir bütün olarak sergilemek. Bu yazıda da ben portre çizmeyi nasıl öğrendiysem sizlerle bilgilerimi paylaşacağım ayrıca ilk çizdiğim portreleri de yazının sonuna ekleyeceğim.

-Oranlar İle Kafa Şekline Başlamak
Her insan kafası ayrı ölçüye sahiptir bunu biliyoruz. Ama sizler direk karşınıza birini alıp portresini çizmeyeceğinize göre ilk önce kabul görmüş oralarla yapılan portreleri çizeceksiniz.


Fotoğraflarda da gördüğümüz gibi eşit bölünmüş parçalar hakim. Aslında işin çok matematiğine girmek istemiyorum çünkü kafa karışıklığına neden oluyor. İnsanlar gördüğünü çizerse zaten orantı ortaya çıkacaktır. Kafa şeklini daha iyi anlamak ve açıları görmek için altta paylaştığım resim gerçekten çok yararlı. Ben bu şekilde resimlerde adım adım giderek öğrendim.


Bu eskizleri sürekli tekrarladıkça size de artık basit gelmeye başlayacaktır. 

- Perspektif olarak bakmak
Perspektif çizmek gerçekten zor bir iş ve benim hiç sevmediğim bir iş. Çok fazla dikkat çok fazla milim oynamalar ve çok fazla ayrıntı.. Sevmesem de çizmeye çalışıyorum tabiki çünkü resim bu şekilde gelişir. Hemde perspektif sadece portrede değil her resimde karşınıza çıkacaktır. Altta paylaştığım ise size yardımcı olacaktır.



Yüzdeki kaslar çok fazla hareket eder ve her an farklı şekillerde gözükürler. En basitinden her açıdan fotoğraf çekildiğinizde farklı resimlerin ortaya çıkması gibi..
-Gölge ve ışık ile portre
Yine karakalemin en önemli püf noktası; gölge ve ışık..
Bir şeye canlılık vermek istiyorsanız bunu yapmak zorundasınız. Gölgesiz ve ışıksız bir portre çizerseniz bu daha çok çizgi film karakterlerine benzer. Ancak ışık ve gölgeyi ne kadar iyi kullanırsanız o kadar gerçekçi resimler ortaya çıkartırsınız.


Resimde gördüğünüz tonlama 5 aşamadan oluşuyor. 3. aşamadan 4. aşamaya fotoğraftaki kadar kolay gelemeyebilirsiniz. Çünkü ilk çizdiğinizde bu kadar gerçekçi olmayacaktır. 
Alın ortası her zaman parlak görünür yanlar ise biraz daha koyu. Göz yuvaları her zaman koyudur. Göz bebeği çevresi hiçbir zaman bembeyaz değil buna dikkat edilmeli.



4. aşamalar sizi zorluyor ise sizlerle kendi ilk çizimlerimi paylaşacağım. Ben bu şekilde aşamalı öğrenmemiştim direk elime portre verildi ve dene dendi. Basit portrelerdi elbette ama ilk defa çizen biri için oranları tutturmak zor olabiliyor.Paylaşacağım resimler az tonlamalı resimler olduğu için kolayca çizebilirsiniz.



İlk yazımda bahsettiğim kitapta bu çizimler mevcut. Eğer elinizde var ise oradan bakarak çizebilirsiniz.