24 Ekim 2016 Pazartesi


Karakalem Portre çizmek

Yine en sevdiğim bölümlerden birisi; Portre çizmek. Çizmesinin zevkli olduğu kadar da zor kendileri. Kendi kendime çizim öğrenirken hep yüzdeki her bölümü hemen çizmeye çalışırdım gözden dudağa dudaktan buruna atlardım. Tamam oluyordu ama asıl tekniği bu değil. İlk önce göz çizerek kendini geliştirmek daha sonra burun daha sonra dudak ve diğerleri..  Ama tabiki kafa oranlarını unutmamak lazım. Ancak bu bölümde ilk önce yüzdeki organları çizmeyi anlatacağım.

                                                                     Göz Çizimi;


Kursa başladığımda sanırım ilk çizdiğim şeylerden biriydi bu resim. Farklı açılardan gözler. Ben sebepsiz bi şekilde 'yandan kapalı olan ufak göz de çok zorlanmıştım. En alttaki yaşlı çift gözü ise en çok sevdiğimdi ve zorlanmamıştım.
Hangisinden başladığınızın bi önemi yok ama çift gözler biraz daha zorlayabilir. Çünkü bakışları aynı noktaya vermek oldukça zor. Ben kalemle ya da cetvelle eşitleyip yapardım siz de öyle yapabilirsiniz.


Bence hangi sıradan başladığınızın bir önemi yok. Ama birçok insanın hatta baya birçok insanın kolayına gelen bu aşama aşama yöntemler biraz daha sizi zorluktan uzaklaştırıyor. Burda da gördüğünüz gibi bi resmi canlı gösteren gölgedir. Bu yüzden her zaman elinizi hep hafif tutmak zorundasınız. En narin en az renk verecek şekilde çünkü daha sonra koyulaştıracaksınız. Göz bebeğine göre göz ü çizmenizi tavsiye ederim çünkü benim karılaştığım en büyük sorunlardan biri göz içine göz bebeğini sığdıramamaktı. Daha sonra göz bebeğini çizip etrafını çerçeveleyince tam oturduğunu anladım.

Burun Çizimi;


Bu da burun çizmem için elime tutuşturulan kağıt. En kolay gözüken en zor kısım. Burun ucu gerçekten milimetrik çizimlerle birebir oluyor. İlk çiziminizde benzememesi çok normal. Ben gözleri tek seferde benzetmiştim fakat burun öyle değil biraz zorluyor. Benim tavsiyem ölçerek çizmeyin ne kadar çok resme bakıp kağıda dökerseniz o kadar iyi. 



Yine üstteki resimde zorlanırsanız ilk öce aşama aşama deneyip daha sonra direk çizmeye başlayabilirsiniz.



Dudak Çizimi; 


Asıl birleştirmeyi bu resimle öğreniyorsunuz. Burun ve dudak arasındaki mesafeyi öğrenmek çok önemli. Dudak çukuru size yardımcı olacaktır. Ayrıca burun gölgeleri de çok önemli. Resminizi ortaya çıkaran o olacaktır. Çizdiğiniz resimlerde mükemmel dudak ve burun olmaması çok önemli. Çünkü mükemmel dudak veya burun çizmek gerçekten çok basit belirli bir kalıp aklınızda vardır. Ama asıl sizi geliştiren bunlar olacaktır. Bu resmi çizdikten sonra kendiniz de farklı dudak ve burunları birleştirmeyi deneyebilirsiniz. Ya da bir fotoğraftan bakarak çizebilirsiniz.



Bu aşamaları tek tek çizerseniz komple portre çizmeniz daha da kolaylaşacaktır. Bir sonraki yazımda basit portreleri, tekniklerini ve kafa çizmeyi sizinle paylaşacağım kendi çizimlerimle birlikte. Takipte kalın..









10 Ekim 2016 Pazartesi

Çizmeye Başlarken...

Çok değil 3 yıl önce başladım resim çizmeye. Tabi ilk kalemi elime alışım 3 yıl önce değil, hayatımın her zamanında bişeyler çizerdim ama bunu daha profesyonelliğe taşımak aklıma 3 yıl önce geldi. Bu kadar yetiyor derdim ama bir zaman sonra yetmedi. Yağlı boya yapmak isterdim hep ama cesaret edemezdim. 'Tamam çiziyorsun ama orada dur demet' diyen içimdeki sesi en sonunda durdurmayı başardım. Çizimimi daya iyiye taşıyıp yağlı boyaya başlamaya karar verdim .


Karakalem çizmeye en başından başladım. 'Benzedi işte' değilde 'aynısı oldu' diyene kadar çalıştım. Hala birebir çiziyorum tabiki diyemem ama kendimi en son noktaya kadar zorluyorum.

Bir ressamla tanıştım ve onun düzenlediği kurslara gitmeye başladım yağlı boyaya adım atmak için. Tabiki yine karakalemle başlıyorsunuz işe. Çizimi en geliştiren şeyin bir nesneye bakarak çizmek olduğunu söyledi bana. Ben genellikle bir resme bakarak çizmeyi seviyordum çünkü mükemmel bir karakaleme bakarak mükemmel çizebilirdim ama bir nesneye nereden bakarsam bakayım mükemmel olmuyordu. Aynı yerde saydığımı anlayınca yöntem değişikliğine bende 'evet' dedim.


İlk defa çizecekseniz kendinize 2B, 3B, 4B kalem alarak başlayabilirsiniz. Tek kalem yetmez     mi derseniz tabiki yeter ama her gölge ayrı tondur ve sert gölgeyle en yumuşak gölgeyi ayırt etmek böyle daha kolay olabilir. Direk bir A4 kağıdına çizerek de başlayabilirsiniz ama daha profesyonel olsun derseniz kabartmalı çizim defterlerinden alabilirsiniz. Bu defter ile resim daha profesyonel gözükür ve kalem daha iyi dağılır. 





Nesneye bakarak ya da resime bakarak



Gölgeleri ışıkları en iyi anlamanın yolu bir nesneye bakarak çizmek. Ayrıca nesnenin bir tarafında durmalısınız biraz sağdan bakayım ya da biraz soldan bakayım derseniz en kötü resim ortaya çıkar. Bir yönden baktığınızda gölge sabit, ışık sabit olur. Bunu sıkıcı bulursanız resime bakarak çizmeye başlayın hem hayal kırıklığına uğramamış olursunuz hem de motive olursunuz. Ben ilk önce bakarak çizmeye başladığımda çizmeyi bırakmayı bile düşündüğüm için bununla başlamak daha iyi olabilir. Bunun için de bir kitap önerebilirim sizlere, teknik öğrenmek ve en başından başlamaya karar veren kişiler için.